Groep 1/2 (2017-2018)

Zomer

Het laatste thema van dit schooljaar. In de themahoek hebben we een echt zwembad, tentje, parasol, koffers, zwemspullen, kortom alle spullen om er een leuke vakantie van te maken. Tijdens de kringmomenten vertellen we over de spullen en doen we er reken- en taalactiviteiten mee. Het zomerse weer zorgt ervoor dat we al lekker kunnen genieten op onze eigen camping.

Modderdag

Vandaag deden we mee aan de Nationale Modderdag. Wat hebben ze genoten! Heerlijk spelen met water en zand, er werden heel wat soepjes, moddertaarten en zelf moddertekeningen gemaakt.

De boerderij

In groep 1/2 werken we al enkele weken over de boerderij. Elke week staat er een dier centraal, deze week is dat de koe. In de klas hebben we met elkaar gesproken en gekeken hoe een koe wordt gemolken en vanmiddag mochten we zelf melken. De melk uit de uier ging in de emmer en daarna mocht het in flessen worden gegoten voor de verkoop op de boerderij. Juf Francien kwam uiteraard ook even langs om een fles verse melk te kopen.

Schoolreisje groep 1/2 Drentse Koe

Donderdag 24 mei ging ons schoolreisje naar de Drentse Koe in Ruinerwold. Alle kinderen hadden er veel zin in en het weer was goed. Eenmaal bij de Drentse koe stond ons drinken al klaar maar eigenlijk hadden ze daar geen tijd meer voor, want alles zag er zo leuk uit!! Er waren skelters, glijbanen, trampoline, klimtoestellen, blokken om mee te bouwen, airtrampoline en nog veel meer. Om 12.00 uur zijn we boven de koeien wezen klimmen, dat was best spannend. Na 1 rondje klimmen was het tijd om terug te gaan naar onze picknicktafel waar we genoten van een heerlijk patatje met een frikandel of kipnugget. Na het eten mochten we ook naar de waterspeelplaats, de zwembroeken en bikini's werden aangetrokken en op 2 kinderen na maakte iedereen daar gebruik van, wat een pret! Om 13.30 was iedereen weer aangekleed en genoten we van een heerlijk ijsje. Tot slot was er nog even tot om te spelen en mochten we helpen om de 2 kalfjes en een lammetje de fles te geven. Helaas was het toen alweer tijd om naar huis te gaan. Het was een super leuke dag!!

Koningsspelen 20 april

Vrijdag 20 april waren de Koningsspelen voor alle kinderen in Ens. In de sporthal waren verschillende spelletjes klaargezet voor groep 1/2. Onder begeleiding van een ouder of leerkracht waren de kinderen in groepjes verdeeld en gingen ze langs alle spelletjes. Om 12.00 uur hadden we een gezamenlijke picknick op het plein van Het Lichtschip. Het was een stralende dag!!

Koningshuis

In groep 1/2 hebben we sinds deze week een kasteel in de klas. Met elkaar hebben we gesproken over hoe het kasteel eruit moet komen te zien. Een kasteel heeft torens, een blokjes muur bovenop het kasteel, maar ook een ophaalbrug. Mooi om te zien hoe de koning, koningin, prinsen en prinsessen zich vermaken en verkleden in het kasteel.

Levend Prentenboek

Donderdag 29 maart kwam Laura van het Cultuurbedrijf ons een workshop Levend Prentenboek geven. In het speellokaal mochten we gelijk in beweging komen door ons lang, klein, dun, dik, slap, strak te maken. Daarna gingen we de dieren van het boek: Bazige Boris nadoen. De kinderen genoten zichtbaar!

Mondriaan groep 1/2

Met de hele school werken we op dit moment aan het Mondriaan project. In de klas maken we een Mondriaan museum. Alle kinderen zijn druk geweest om het museum in echte Mondriaan kleuren te verven en maandag gaat het museum open. Uiteraard houden we u op de hoogte over de ontwikkelingen in het 'nieuwe museum' van de Regenboog. Groetjes groep 1/2

Het Mondriaan museum wordt druk bezocht in groep 1/2. De kaartjes zijn elke dag uitverkocht en de beveiligers houden de kunstwerken goed in de gaten. We willen natuurlijk niet dat er iets mis gaat met de kunstwerken. Afgelopen week hebben we eigen kunst gemaakt met strijkkralen in de kleuren van Mondriaan. We leren steeds meer over Piet Mondriaan en over zijn kat in het boek: De kat van Piet Mondriaan. Op 5 april is ons museum voor iedereen open, bent u nieuwsgierig geworden kom dan zeker 5 april vanaf 15.30 uur tot 17.00 uur een kijkje nemen in het museum.  Tot dan. Groetjes Groep 1/2

Sinterklaas

Na het thema ‘griezelen en een kort uitstapje naar het thema herfst, zijn we gestart met Sinterklaas. Meester Sven kwam naar school met 3 natte pakjes. Deze had hij aan de kant van het water in Ens gevonden. Omdat de pakjes niet voor ons waren, heeft juf Ingrid ze naar Charlie in het pietenhuis gebracht. Niet alles verliep even vlekkeloos (natte pakjes en een leeg boek) en dus hebben we bedacht om Sinterklaas een handje te helpen. We hebben in de klas een sinterklaashuis gemaakt en in dit huis hebben we cadeautjes (in eigengemaakt pakpapier) ingepakt en in het grote boek hebben we geschreven en getekend. De groepen 3/4/5 hebben ons geholpen met het grote boek. Verder hebben we in de klas verlanglijstjes, stoomboten en mijters geknutseld. We deden verschillende spelletjes, maakten van schuimplaten en grote blokken een stoomboot, bakten pepernoten en deden pietengym. We leerden liedjes en gedichten, lazen boeken en keken filmpjes over Sinterklaas. Ook deden we een weekbreak over het thema. En toen was de grote dag en kwam Sint met zijn Pieten onze school bezoeken. Het was een zeer geslaagd thema! 

 

OBS de Regenboog, Ens - Groep 1/2 (2017-2018) -

Schoen zetten

Ook dit jaar hebben we weer met de hele school onze schoen gezet.

En nu maar hopen dat Sinterklaas ook vindt dat we lief zijn geweest....

Griezelen in de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek stond dit jaar in het kader van griezelen. De leerlingen mochten daarom voor de opening gruwelijk eng verkleed op school komen. Om de school in te kunnen moesten de leerlingen eerst door een griezeltunnel. Quincy uit groep 8 heeft een griezelverhaal voorgelezen en daarna hebben we gedanst op het lied 'Gruwelijk eng' van Kinderen voor Kinderen. Vervolgens hebben we in de klas nog even een modeshow op de tafels gedaan. De kinderen waren erg mooi (en eng) verkleed. In de klas hebben we na de opening nog 2 weken gegriezeld. We maakten spinnen in webben en n.a.v. het prentenboek “Knikkeruil”, maakten we een knikkerspel. We lazen verschillende boeken, zongen liedjes en verschillende kinderen hebben met enge poppen een voorstelling gegeven.  

OBS de Regenboog, Ens - Groep 1/2 (2017-2018) -

Het nieuwe schooljaar en thema familie

We zijn het nieuwe schooljaar goed gestart. Fijn om te zien dat iedereen er weer zin in heeft. De eerste weken hebben we veel tijd en energie gestoken in de regels en afspraken en groepsvorming. We deden verschillende coöperatieve werkvormen en spelletjes.

Naast de coöperatieve werkvormen op het gebied van kennismaken met elkaar en de groep, zijn we gestart met het thema ‘familie’. We zijn gestart met een woordweb. We hebben gekeken naar de verschillende familieleden, zoals vader, moeder, broer, zussen en ooms en tantes, neven en nichten en opa’s en oma’s.  Zo leerden we elkaar (nog beter) kennen. We hebben gezien dat de samenstelling van een gezin en van de familie er bij ieder kind weer een beetje anders uitziet en ook hebben we gezien dat elk gezin zo zijn eigen gewoontes, regels en dagelijkse routines heeft. Naast het woordweb hebben we ons in het thema verdiept door het maken van een thematafel en het maken van een stamboom. In de huishoek speelden we het dagelijkse leven van een gezin/familie na. In de bouwhoek maakten de kinderen met blokken en lego huizen. We lazen boeken, zongen liedjes en keken filmpjes over het thema.

Inmiddels hebben we een start gemaakt met het nieuwe thema ‘griezelen’ gebaseerd op het thema van de Kinderboekenweek ‘Gruwelijk eng’.